preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati i odmora

Prognoza vremena

 
TEBI, ŠKOLO MOJA
 
Poklanjam ti ovu pjesmu,
školo moja draga.
S tobom dijelim
najljepše trenutke djetinjstva svoga.
S tobom dijelim zvuk zvona
i sve što  život nosi:
radost i tugu
prijateljstvo i ljubav.
 
Ti si moj drugi dom,
najbolja učiteljica života.
Ti si izvor moga znanja,
svjedok uspjeha i neuspjeha.
Ti si moja nada,
moja snaga,
ti si budućnost moja.
 
Volim te, školo!
 
Poklanjam ti ovu pjesmu
jer si gnijezdo moje sreće, mojih nespokoja.
Uspomena na tebe
bit će sjajna poput zvijezde
koja blista noću.
 
 
 
                                                  Novinarska skupina 2008./09. i voditeljica Branka Hecer
Školski pretinci

INA d.d.

 Zahvala Sponzoru

 

INA - Industrija nafte, d.d. sponzorira Osnovnu školu Zvonimira Franka, Kutina u školskoj godini 2020./2021. nabavu prijenosnih računala za učionicu Posebnog razrednog odjela učenika s teškoćama u razvoju.

INA - Industrija nafte, d.d. - najveća nacionalna naftna kompanija, sponzorira Osnovnu školu Zvonimira Franka, Kutina u opremanju učionice Posebnog odjela učenika s teškoćama u razvoju.

Ovim sponzorstvom omogućava se dodatna podrška učenicima s teškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i Školi.

 

Udruga Lijepa naša
 
 
Portal za škole

 

Ministarstvo

 

CARNet

Želim znati
Novosti iz CarNet-a
25.02.2021. 13:21
Uspostavlja se 100 Gbit/s mrežna e-infrastruktura u sklopu projekta HR-ZOO
Danas su potpisana dva ugovora kojima započinje izgradnja mrežne komponente nove nacionalne e-infrastrukture Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Mrežna komponenta će osigurati 100 Gbit/s veze podatkovnih centara HR-ZOO, a ... The post Uspostavlja se 100 Gbit/s mrežna e-infrastruktura u sklopu projekta HR-ZOO appeared first on CARNET .

23.02.2021. 17:02
INFO Najava radova – Sisak – 26.2.2021 u 00:30
Postovani, CARNET NOC je zaprimio obavijest o radovima u mrezi Hrvatskog telekoma na medjugradskoj vezi Zagreb – Sisak, koji ce se odvijati u petak 26.2.2021 od 00:30 do 03:00 sati. ... The post INFO Najava radova – Sisak – 26.2.2021 u 00:30 appeared first on CARNET .

22.02.2021. 09:02
CARNET kreće s novim nizom edukacija
CARNET započinje novi niz webinara i virtualnih radionica namijenjenih svim odgojno-obrazovnim djelatnicima koji žele steći ili unaprijediti vlastite kompetencije u osmišljavanju i provođenju nastave u virtualnom okruženju ili po kombiniranom ... The post CARNET kreće s novim nizom edukacija appeared first on CARNET .

19.02.2021. 12:41
Projekt e-Škole kao primjer dobre prakse na konferenciji ,,Kohezijska politika i ulaganja u digitalno obrazovanje: iskustvo e-Škola u Hrvatskoj”
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Europskom komisijom organizira mrežni događaj pod nazivom ,,Kohezijska politika i ulaganja u digitalno obrazovanje: iskustvo e-Škola u Hrvatskoj" koji će se ... The post Projekt e-Škole kao primjer dobre prakse na konferenciji ,,Kohezijska politika i ulaganja u digitalno obrazovanje: iskustvo e-Škola u Hrvatskoj” appeared first on CARNET .

17.02.2021. 15:50
STEM School Label - Kako da moja škola postane STEM škola?
Mislite li da vaša škola ima jasno određen STEM plan i strategiju? Smatrate li svoju školu kompetentnom STEM školom? Pozivamo vas da odgovore na ova pitanja potražite kroz sudjelovanje na ... The post STEM School Label - Kako da moja škola postane STEM škola? appeared first on CARNET .

Sigurnost i zaštita na Internetu


Iako je internet pun informacija koje mogu pomoći u svakodnevnom životu, ali ujedno je izvor mnoštva opasnosti.

 

Internet je značajan izvor korisnih informacija, međutim na njemu se svakodnevno dogovaraju i razmjenjuju brojne opasne i ilegalne stvari. Primjerice, na njemu je u bilo koje doba dana moguće objaviti tuđe fotografije i osobne podatke te sa zlom namjerom potpisati se tuđim imenom. 

Nasilje na mreži je tehnički vrlo lako izvesti pošto anonimnost i smanjeni rizik od identificiranja lako mogu potaknuti nekoga da sa samo nekoliko klikova učini nešto što inače ne bi. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako zadržati sigurnost na internetu te izbjeći neugodnosti.

Djeca i internet

Najveći broj potencijalnih žrtava na mreži su djeca. Važno je da se roditelji i odrasli dobro informiraju o svim problemima s kojima se djeca mogu susresti te da odrede pravila ponašanja i predstrožnosti kojih će se djeca držati. Svakom roditelju namjera je zaštititi dijete od potencijalnih opasnosti pa stoga donosimo neke od savjeta kako kontrolirati aktivnosti svoga djeteta na računalu: 

Držite računalo u dnevnoj sobi, a ne u dječjoj kako biste u svako vrijeme znali što vaše dijete radi na računalu.

Prije korištenja računalom i internetom, objasnite djetetu sve potencijalne opasnosti te dogovorite pravila vezana za ponašanje na internetu.
Zajednički posjećujte internetske stranice kako biste provjerili kakve navike o sadržaju na internetu vaše dijete ima.
Savjetujte djecu da ni s kim putem interneta ne proslijeđuju osobne podatke poput punog imena i prezimena, adrese i broja mobitela. Također, da se ni s kim ne sastaju, osim ako to nije izvedivo u vašoj prisutnosti.
Dogovorite s djecom da vas odmah obavijeste ukoliko primjećuju da ih netko uznemiruje, maltretira ili objavljuje netočne informacije.

Ponašanje na društvenim mrežama

Društvene mreže namijenjene su upoznavanju novih ljudi te susretu s poznanicima, međutim zbog mogućnosti objavljivanja raznih multimedijskih sadržaja i podataka s drugim članovima mreže, tu također postoje razne opasnosti. Među poznatije društvene mreže danas ubrajamo MySpace, Twitter te posebice Facebook koji u posljednjih nekoliko godina bilježi stalan porast svojih korisnika. 

Kako mnogi na vlastitim profilima društevenih mreža postavljaju osobne informacije i intimne zapise bitno je ipak procijeniti kakav sadržaj i informacije možete sigurno postaviti na njih. Važno je da proučite pravila sigurnosti pojedinih društvenih mreža kako se ne biste doveli u situaciju da primjerice vaše fotografije vidi tko god poželi, pa možda čak i osobe za koje ne želite da ih vide. U svakom trenutku trebate biti svjesni mogućnosti lažnog predstavljanja na društvenim mrežama. 

Sigurnost i zaštita korisničkog imena i lozinke

Ovisno o društvenoj mreži, e-mail adresi kojom se koristite ili bilo kojom stranicom koja od vas zahtijeva upotrebu korisničkog imena i lozinke, bitno je da one budu dobro odabrane kako biste spriječili da se netko drugi koristi vašim korisničkim profilom. Odabir kvalitetne sigurnosne lozinke ponekad nije jednostavan, stoga vam donosimo savjete kako odabrati najbolju.

Laka pamtljivost lozinke - Pobrinite se da je vaša lozinka nešto što možete zapamtiti. Najbolje je odabrati nešto vama specifično kako biste to uvijek imali na umu, ali opet ne toliko preočito da je može svatko pogoditi. Odaberite neki vama pamtljiv dugačak izraz ili izreku te lozinku kreirajte od cijelog izraza ili samo od njegovih prvih slova. Primjerice, preuzimanjem početnih slova svake riječi poslovice "Tko rano rani dvije sreće grabi" dobijete "trrdsg" te tome dodajte poneko veliko slovo i broj te vaša lozinka može biti "tRr7DsG".

Jednostavnost lozinke - Izbjegavajte jednostave lozinke poput 123456, abcdefg i slično ili bilo koju riječ sadržanu u nekom od "rječnika lozinki“. Naime, postoje liste riječi za koje hakeri znaju da se često koriste kao lozinke poput raznih pojmova iz astrologije, biologije, crtanih filmova, sporta, filmova, mjesta, znanstvene fantastike i slično.

Korištenje iste lozinke - Ne koristite istu lozinku za sve vaše postojeće račune. Poznat je primjer lažnih servisa za dijeljenje podataka koji su postavljeni samo u svrhu upada u račune korisnika. Slični servisi traže registraciju korisnika u nadi da će upisati istu lozinku, a koja će se onda moći iskoristiti za pristup njihovim podacima.

Zapisivanje lozinke – Lozinke su inače vrlo kratke te njihova duljina obično iznosi minimalno šest znakova. Ukoliko niste sigurni da ćete ih ipak sve zapamtiti, zapišite ih negdje gdje nitko drugi nema pristup. Zapis u računalu ipak nije najbolji odabir, posebice zbog mogućnosti njegova tehničkoga kvara. Najbolje je zapisati lozinku u neku bilježnicu koju držite na mjestu zajedno s vašim važnijim dokumentima.

Kombinacije na tipkovnici - Ne koristite kombinacije na tipkovnici poput asqw12, yxasqw, i slično ili neke uobičajene lozinke uz tipku "shift", poput primjerice lozinke "!“#$%&/" koja možda djeluje sigurno, ali je zapravo riječ o znakovlju "shift + 1234567", što većina rječnika koji se koriste za provaljivanje lozinki sadržava u sebi. 

Kombinacija veličine slova - Kod sistema koji prepoznaju razliku između velikih i malih slova, koristite obje veličine slova u kreiranju vaše lozinke. Čak i ako odaberete jednostavan pojam za vašu lozinku, raznovrsnost veličine znakova znatno će otežati pristup nekome tko želi ući u vaše korisničke račune.  

Vlastiti algoritam - Koristite vlastiti "algoritam“ za kreiranje lozinki. Primjerice, uzmite prva četiri znaka iz imena stranice na koju se registrirate i dodajte zadnje četiri znamenke broja telefona nekog vašeg prijatelja. Tako bi lozinka za registriranje na naš portal mogla biti "pame3343". Navedeni algoritam možete dodatno razraditi tako da od svakog slova odaberete sljedeće ili prethodno slovo u abecedi, kombinirate velika i mala slova i slično. Što je više koraka u kreiranju algoritma, to je i vaša lozinka sigurnija. Prednost ovakvog načina stvaranja lozinki, osim njihove sigurnosti i različitosti, jest i pamtljivost jer je dovoljno zapamtiti način na koji kreirate lozinke da biste znali veliki broj istih napamet.Poticanje informatičke pismenosti, računalne i komunikacijske tehnologije postalo je dio svakodnevnog života. Zbog raznih opasnosti koje nude elektronički mediji, važno je pravovremeno prepoznati i spriječiti uznemirujuće i neugodne događaje koje oni nude. Bitno je podučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje i o posljedicama određenih postupaka putem interneta, kao i o sigurnosnim pravilima kako bi se zaštitila njihova neovisnost, interesi i aktivnosti.

Preuzeto s web str.:http://www.24sata.hr/

Ono što bi svakako trebalo izbjegavati tj. nikada ne činiti je:

  • otkrivanje korisničke lozinke putem elektroničke pošte, tj. otkrivanje korisničke lozinke uopće
  • otvaranje nesigurnih i sumnjivih stranica (pogotovo različite hakerske stranica, pornografske stranice i sl.)
  • otvaranje poruka elektroničke pošte za koju niste sigurni tko je pošiljatelj (sumnjivi nazivi poruke, sumnjivi pošiljatelj ili poruke poslane "samom sebi")
  • pokretanje sumnjivih programa
  • ostavljanje osobnih podataka i e-mail adrese po sumnjivim stranicama

Preuzeto s web str.:Abuse služba

​Više informacija: Sigurnost na Internetu

                            Nacionalni CERT

                           CARNet Abuse služba

linkovi za nastavnike

linkovi za učenike

Jelovnik

Priloženi dokumenti:
Jelovnik za ozujak 2021..pdf


Prijevoz učenika

Upisi u srednju školu

E-DNEVNIK


 

 Pilot projekt: E-ŠKOLE


Osiguranje školske prehrane najpotrebitijima

Kalendar školske godine

TražilicaOglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 12. 2009.

Danas: 287

Anketa
Što radite u slobodno vrijeme?


preskoči na navigaciju